Rady a tipy pre začínajúcich fotografov 1.

0

25 výrazov, ktoré musíte poznať!

Hovorí sa, že prvých 10 000 fotografií je najhorších a potom to už nejako ide. 🙂 Dnes sa ale môžete naučiť dobre fotografovať, aj keď patríte medzi úplných začiatočníkov. Problémom však je, že sa pri tom stretnete s odbornou terminológiou, ktorej je naozaj požehnane. A keďže nikomu sa nechce pozerať naše recenzie so slovníkom v ruke, mohlo by vás to od vašej snahy odradiť. Preto sme pripravili tento krátky seriál, ktorý všetkým záujemcom vysvetlí 25 najčastejšie používaných výrazov, ktoré by mal poznať každý začínajúci fotograf.

1.\ Clona – Svetelnosť objektívu

Toto je prvý termín, o ktorom by ste rozhodne mali niečo vedieť. Jednoducho povedané: svetelnosť je určená veľkosťou otvoru v objektíve. Predstavte si, že objektív je okno. Veľké okno pustí do miestnosti oveľa viac svetla ako malé. Doširoka otvorená clona zasa vpustí viac svetla do  vnútra fotoaparátu, aby bol záber, ktorý vznikne, svetlejší.

Svetelnosť objektívu sa meria v clonových číslach. (pozn.: v angličtine pod názvom f-stops). A tu prichádza malý chyták! Nízke clonové číslo, ako napríklad f/1.8 znamená, že otvor v objektíve je veľký. Naopak vysoké číslo ako f/22 hovorí, že otvor je veľmi úzky.

Clona je jedným z troch parametrov, ktoré určujú expozíciu výsledného obrázku. Opäť laicky povedané – aký bude svetlý, či tmavý. Okrem toho ovplyvňuje aj ostrosť výslednej fotografie. Následkom viac otvorenej clony je krásne neostré pozadie. Ak však potrebujete fotografiu viac ostrú, siahnite po vyšších clonových číslach.

Clona

2.\ Čas – Rýchlosť uzávierky

Časť fotoaparátu, ktorá sa otvára a zatvára, sa volá uzávierka. Vďaka nej sa dostane svetlo dovnútra a umožní tak vznik obrázku. Čas je teda parameter, ktorý hovorí o tom, ako dlho ostane uzávierka otvorená. Je tiež jedným z troch parametrov, ktoré majú vplyv na výslednú expozíciu. Čím dlhšie ostane uzávierka otvorená, tým viac svetla sa dostane na film, alebo na čip fotoaparátu.

Čas sa udáva v sekundách, prípadne v zlomkoch sekúnd. Napríklad 1/1000 hovorí, že sa jedná o tisícinu sekundy. 1” znamená, že uzávierka ostane otvorená celú sekundu (– symbol, ktorý sa na fotografiách používa pre označenie sekundy). Treba si však dávať pozor! Všetko, čo sa hýbe počas toho, keď je uzávierka otvorená, bude neostré. Preto ak viete, že budete používať dlhšie časy, nezabudnite si so sebou zobrať statív.

3.\ ISO

ISO je hodnota, ktorá určuje ako veľmi je film, prípadne v dnešnej digitálnej dobe snímač fotoaparátu, citlivý na svetlo. Napríklad ISO 100 nám hovorí, že kamera nie je veľmi citlivá, čo je vhodné na fotenie v priamom dennom svetle. ISO 5600 zasa znamená, že kamera je na svetlo veľmi citlivá. Takáto hodnota je teda vhodná na fotenie v horších svetelných podmienkach. Ak však použijete vyššie hodnoty citlivosti ISO, výsledná fotografia môže byť zrnitá s horšími detailami. Pri fotení je teda dôležité nájsť rovnováhu medzi ISO, clonou a časom, aby ste dosiahli správnu expozíciu.

4.\ Expozícia

Fotografický termín “expozícia” určuje, aká svetlá, alebo tmavá je vaša výsledná fotka. Tá  vzniká, keď je senzor fotoaparátu, alebo filmový pás vystavený svetlu – teda exponovaný. Keď je fotografia príliš tmavá, hovoríme o nej, že je podexponovaná. Naopak, ak je príliš svetlá, tak je preexponovaná, pretože na senzor dopadlo príliš veľa svetla. To sa mohlo stať z viacerých dôvodov. Jedným z nich mohlo byť to, že clona bola príliš otvorená, alebo čas, počas ktorého svetlo dopadalo na senzor, bol príliš dlhý. Nie je vylúčené ani to, že mohla byť aj príliš veľká citlivosť ISO.

Expozicia

5.\ Kompenzácia expozície

Kompenzácia expozície je spôsob, ako povedať fotoaparátu, že chcete aby vaša expozícia bola svetlejšia, alebo tmavšia. Táto funkcia sa zvyčajne využíva pri poloautomatických a plne automatických režimoch fotoaparátu. Meria sa v stopách svetla (“EV” – z angl. “Exposure Value”). Hodnoty označené + majú za následok svetlejšie obrázky, zatiaľ čo tie, ktoré sú označené tmavšie.

Úvod do základného kurzu pre začínajúcich fotografov máme za sebou. Predstavili sme vám prvých päť termínov, ktoré by ste mali pri svojej práci, alebo záľube ovládať. Ďalších päť dôležitých výrazov prinesieme už čoskoro!

Tvoja emailová adresa nebude zverejnená.

Ďakujeme za tvoj komentár :)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

X